Jõgeva vallavalitsus sai Leader-meetmest toetust projektile „Jõgeva valla ettevõtja – ettevõtlik, koostööaldis ja uuendusmeelne". Projekti eesmärgiks on Jõgeva valla ettevõtjate koostöövõrgustiku loomine, koostöö suurendamine ja ettevõtjate ettevõtlusaktiivsuse kasvatamine.

Projekti tegevusteks on ühiste koolituste, infopäevade ja seminaride korraldamine, kontaktide vahetamine, ettevõtete külastuste korraldamine ja erinevate osapoolte kokku toomine. Üheks projekti tegevuseks on ka valla ettevõtjate tegemiste kajastamine kohalikes väljaannetes ja sotsiaalmeedias. 

 

Uues muuseumimajas saab ka kõhu täis

Palamuse muuseumi uue peamaja kohvikus ehk Tõnissoni söögitoas teenindasid 23. mail külastajaid Merle Paloots ja Dagmar Ojavee. FOTO: RIINA MÄGI

Kui möödunud aasta detsembris avati Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi uus peamaja, avas seal uksed ka Tõnissoni söögitoa nime kandev kohvik. Seda hoiab käigus samanimeline firma – OÜ Tõnissoni Söögituba.

„See firma sai loodud spetsiaalselt selleks, et Palamuse muuseumis kohvikut pidama hakata. Olen toitlustusteenust pakkunud ka varem, aga teiste firmade alt," ütles osaühingu juhatuse liige Lauri Aunap ja lisas, et päris uues majas söögikoha avamine oli tema meelest hea võimalus end proovile panna. Samas oli see päris suur risk.

Kas võetud risk end ka õigustab, on vara öelda. Et kohviku tegutsemise esimestel kuudel väga palju külastajaid polnud, on mõistetav: tegemist oli ju talvekuudega. Nüüd on turismihooaeg täiel tuuril käimas ning kohvikuski kliente rohkem. Et päeva jooksul tuleb kolmele bussitäiele huvireisijaile grupilõunat pakkuda, üksikkülastajad veel peale selle, on täiesti tavaline.

„Soovitame juba viie inimese puhul, tervest bussitäiest rääkimata, toidu kindlaks kellaajaks ette tellida, sest meie köök on liiga väike, et seal suuremaid toiduvarusid käepärast hoida," ütles Lauri Aunap ja lisas, et veebilehe www.tonn.ee vahendusel on tellimine väga lihtne.

Kohalikud inimesed pole muuseumi kohvikut veel väga omaks võtnud, kui muuseumitöötajad välja arvata. Aga maainimene tavaliselt ei olegi aldis kodunt väljas sööma. Nii mõnegi juubelipeo on kohalikud inimesed muuseumi kohvikus siiski pidanud. Peielaudugi on tellitud. Kui vaja suurem seltskond ära mahutada, saab õppeklassi ja kohviku vahelt seina lahti lükata. Siis saab 70 inimest laua taha mahutada. Catering-teenust pakub firma ka väljaspool maja.

Suvel kipub kohvikuruum natuke liiga soojaks minema, aga kui sees palav, võib sööma minna väliterrassile. Seal on suured päikesevarjud, mis kaitsevad ka vihma eest. Päikesevarjude ja terrassimööbliga toetas kohvikut Ingman Eesti.

Küsitakse ka rosinasuppi

Praegu Tõnissoni söögitoas tööl täiskohaga kokk ja kuus-seitse klienditeenindajat, kellest osa töötab väiksema koormusega. Kui klienditeenindajad on leitud enamasti kohapealt, siis koka meelitas Lauri Aunap ära Tartu Vilde ja Vine kohvikust.

„Oleme sõbrad ja varem Tartus koostööd teinud," ütles Lauri Aunap. Tartust Palamusele käimine on natuke tülikas, aga asjal on ka positiivne külg: kui hommikul selgub, et mõnd toiduainet on kiiresti juurde vaja, saab kokk Tartus tegutsevast Kaupmehe hulgilaost läbi astuda ja selle ära tuua. Nimetatud hulgilaost suurem osa kohvikus kasutatavatest toiduainetest tulebki. Värske liha saadakse Vasulast Rotaksi lihapoest.

Kohviku menüü mõtlebki välja kokk ja tema teeb valmis ka toidud. Menüüs on, nagu ikka, supid, praed, salatid, magustoidud ja kohvi kõrvale valik kooke. N-ö firmamaiuseks on Tõnissoni kook – õuna-biskviitkook vanillijäätise, soolakaramelli ja röstitud mandlilaastudega. Muid Lutsu loomingust inspireeritud toite ei pakuta. Kuigi lihapiruka võiks Tõnissoni pirukaks ristida küll: see on päris toekas suutäis.

„No oma paarkümmend korda on meilt rosinasuppi küsitud – seda, mille tegemist Toots „Kevades" Tõnissonile õpetab –, aga me pole veel alla andnud ega seda valmistama hakanud," märkis Lauri Aunap muiates. Küsitud on ka Lati Patsi ja rosinasaia.

Kohvikupidaja sõnul pole klientidel kindlaid menüüeelistusi. Iseasi, kui ilm kuumaks läheb – siis läheb eriti hästi peale jäätisekokteil. „Meie esimene blender ei pidanud jäätisekokteilide tegemise valule vastu ja pidime uue ostma," tõdes Lauri Aunap. „Jäätist ostetakse sooja ilmaga ka muidugi rohkesti. Loeme siis lastele alati sõnad peale, et nad jäätisega muuseumi saalidesse ei läheks."

Huvitav ja kiire aeg

Turismigrupid, eriti õpilasgrupid, on üldjuhul hinnatundlikud. Šnitslit peavad nad enamasti kalliks, seepärast tuleb toitlustajal otsida odavamaid variante. Pastarooga, näiteks pasta bologneset, mis valmib suurel pannil, saab pakkuda soodsama hinnaga.

„Kliendid on meil enamasti toredad, arusaamatusi pole eriti olnud," tõdes Lauri Aunap. Tema sõnul tuleb Palamuse-suguses väikeses paigas toitlustajal pigem väikese miinusega arvestada. Suvel tuleb aga üritada n-ö puhvrit koguda, mis järgmise talve üle elada aitaks.

Ettevõtja tõdes, et uue kohviku esimesed pool aastat on olnud tema jaoks huvitav, aga ka kiire aeg. Lisaks Palamuse muuseumi kohvikule peab ta veel Kudina lähedal Rahiveres vutifarmi ning korraldab toitlustamist Kaiaveres Vudila mängumaal. Farmis on praegu umbes nelisada munejat vutti. „Oma farmi mune saan kasutada kohvikus pakutavates toitudes, näiteks salatites. Nõudlus vutimunade järele on tegelikult nii suur, et tuli uut farmihoonet rajama hakata," sõnas Lauri Aunap.

Kohe-kohe läheb tal elu veelgi kiiremaks, sest juuni alguses avab tema firma Elistveres Karoliina kohviku, mis vahepeal kolm hooaega suletud oli. Kuna Elistvere-Vudila-Palamuse marsruudil on suvel palju kulgejaid, tundus mõttekas olevat ka see söögikoht enda teenindada võtta. Elistvere kohvik orienteerub rohkem kiirtoidule.

Palamuse muuseumis tegutsev Tõnissoni söögituba on avatud iga päev kella 10–18.

RIINA MÄGI